پاسخ به این سوال که کاسکوهانسبت به کلماتی که می آموزندشرطی میشوندویامعنی ومفهوم آن رامیفهندکه میتواننددرجای مناسب کلمه مناسب رابکارببرندجای بسی تامل ودقت دارد.برای بنده بطورکامل ثابت گردیده است که کاسکوهامعنی کلمات رامیفهمند(البته نه مانندانسان)ومیتوانندکلمه مناسب رادرجای مناسب بکارببرندولی معنی فهمیدن کلمه توسط کاسکوبامعنی فهمیدن آن توسط انسان خیلی متفاوت است وصدالبته فهمیدن کلمه توسط کاسکوبافهمیدن کلمات توسط حیوانات دیگر(مرغ مینا،اسب،سگ و...وسایرطوطیها)نیزمتفاوت است،چراکه کاملاثابت شده است که سایرحیوانات نسبت به کلمات وحرکات شرطی میشوندولی کاسکوهاباسایرحیوانات تفاوت زیادی دارندوهمانطورکه قبلانیزدراین رابطه صحبت شدهوش وشعورکاسکودرحددلفین وشامپانزه ویک کودک همیشه پنج ساله است.
بااین حال فهمیدن کلمات توسط کاسکوبافهمیدن کلمات توسط انسان کاملامتفاوت است ومیتوان گفت که کاسکوهاباشرطی شدن به تدریج کلمات رامیفهمندوجای استفاده ازآن رامیفهمندویادمیگیرندولی درموردکاسکوبه طورقطع نمیتوان گفت که کاسکونسبت به کلمات یاحرکات شرطی شده ویامعنی آنرابطورکامل درک کرده است.
برای مثال کاسکوبنده(بامبو)به محض اینکه من یاهرکس دیگری به سمت تلفن برودویاموبایلش رادردست بگیردویاحتی موبایل وتلفن زنگ بخورد(فرق نمیکندکه آن شخص من باشم ویایک فردغریبه ویااینکه اصلافرق نمیکندگوشی اوازچه نوع یاچه شکل ورنگی باشدویازنگ موبایل چه باشد)شروع میکندبه گفتن کلمات:الوسلام جانم بفرمایید،چطوری خوبی من خوبم.
اگربامبو(کاسکواینجانب)فقط نسبت به یک نوع گوشی بایک رنگ یایک شکل واکنش میدادواین کلمات راتکرارمیکردبه طورقطع میتوانستم بگویم نسبت به آن شرطی شده است ولی اینکه نسبت به هرگوشی به هررنگ وشکل واسفاده آن توسط هرکسی واکنش نشان میدهدواین کلمات رامیگویدفقط میتواندیک معنی داشته باشدوآن اینکه اواین کلمات رادرک کرده است وآن وسیله راشناخته است که میتواندتشخیص دهدبه محض دیدن گوشی موبایل یاتلفن دردست هرکسی بایداین کلمات راتکرارکند.
بامبوبه محض گرسنه شدن کلمه گشنمه وبه محض تشنه شدن کلمه تشنمه راتکرار میکنداگربامبوفقط درمواردی که گرسنه وتشنه بوداین کلمات راتکرارمیکردبه معنی شرطی شدن اوبود،ولی اوبه محض دیدن انداخته شدن سفره غذاویاخوردن میوه یادسریابستنی و...توسط من یاهرشخص دیگری(حتی درخانه های اقوام ودوستان وقتی که بامبوراباخودبه آنجامیبرم)درهرجایی ویاحتی استشمام بوی غذایاشنیدن صدای ظرفهاشروع به گفتن این کلمات میکندکه نشانگراین است که اوهوس خوردن خوراکیهای ماراکرده است ومعنی وجای استفاده ازاین کلمات رافهمیده است.
صبحهاکه ازخانه میخواهم خارج شوم وبه سرکاربروم بامبوباگفتن کلمه خسرو(بالحن مهربان وسوزناک)من رابه سمت خودمیکشاندتااورانوازش کنم وازاوخداحافظی کنم ووقتی عصرازسرکاربرمیگردم ودرمیزنم باصدای بلندمیگوید:کیه بفرمایید(البته این کلمه راهروقت صدای دریازنگ رابشنودتکرارمیکند)ووقتی به داخل خانه می آیم میگوید:سلام خوبی بیا نازکن ومن بایدبگویم سلام مرسی واورانازکنم.روزهای تعطیل که درخانه هستم صبح که ازخواب بیدارمیشوم باسلام وبیانازکن من رابسوی خودمیکشاندواگردرروزهای عادی که به سرکارمیروم ویاروزهای تعطیل که درخانه هستم دیرترازهمیشه ازخواب بیدارشوم شروع میکندبه گفتن کلمات خسروخسروبیاخسرونازکن بیاوهمینطورتکرارمیکندتامن ازخواب بیدارشوم وپیش اوبروم واورانازکنم وبه اومیوه یاخوراکی بدهم.جالب اینکه اودرروزهای عادی که من سرکارمیروم درست ازساعت 6:30 وروزهای جمعه ازساعت 8شروع به تکراراین کلمات میکندوتابحال نشده است که روزهاوساعتهارااشتباه کندومانندیک ساعت دقیق این کلمات رابه موقع ودرروز درست تکرارمیکند، به همین جهت من همیشه ازبابت بیدارشدن سرساعت خیالم راحت است.درروزهای تعطیل وقتی میخواهم ازخانه خارج شوم بامبوباگفتن کلمه خسروکجامیری کی می آیی توجه من رابه سمت خودجلب میکند.
اگربامبوفقط یک چندکلمه رافقط دریک ساعت وهرروزتکرارمیکردمیتوانستم بگویم اوشرطی شده است ولی اینکه اومیداندکه من چه روزهایی ودرچه ساعاتی به سرکارمیروم وچه روزهایی درخانه هستم وکی ازخواب بیدارمیشوم واوکلمات رادرست سرساعت وروزصحیح تکرارمیکندمعنی جزاینکه کاسکو این کلمات رادرک کرده است ندارد.
بامبومیداندنبایددرروزهای عادی ویاجمعه زودتریادیرترمن راازخواب بیدارکندومزاحم من شود،اوحتی وقتی جمعه هادربین روزهنگام مطالعه ویادیدن تلویزیون خوابم میبرداگربیرون ازقفس باشدتایک ساعت هیچ صدایی ازخوددرنمی آوردوبعدازیک ساعت شروع به پایین آمدن ازقفس میکندوشروع به نوازش موهای من میکندواگربیدارنشوم شروع به بازی باگوشم میکندوبازهم اگربیدارنشوم شروع به کشیدن لباسم میکندودایم کلمه خسروبیاخسروخسرونازکن راتکرارمیکندتامن ازخواب بیدارشوم واورانازکنم وبغل کنم ویابااوبازی کنم واگربامبودرقفس باشدودرقفسش قفل باشدازداخل قفس شروع به کشیدن میله هاووررفتن باقفل قفس میکندواین کلمات راتکرارمیکندتامن بیدارشوم وبه سراغ اوبروم.
وقتی بامبودرخانه آزاداست ومن هم درخانه هستم،اوگاهی سراغ کتابهای من ویامبلهاویازیرتلویزیونی ویاسایراشیاء خانه میرودوابتداباکمی تامل من رانگاه میکند،اگرچیزی نگویم شروع به ضربه زدن بامنقاربه آنهامیکندواگربازهم چیزی نگویم آرام آرام شروع به گازگرفتن وجویدن آنهامیکندولی وقتی بامبوبه سمت وسایل میرودوقصدخرابکاری وکنجکاوی داردبه اومیگویم نکن اوبه سرعت به سمت قفسش میرودوجلوی درمیرودومن رانگاه میکندووقتی به اومیگویم بروبالابی تربیت به سرعت ازقفس بالامیرودوساکت سرجایش مینشیندوتایکی دوساعت آرام وبیصدامیماندتامن به سراغ اوبروم واگرسراغش نروم آرام آرام بالحن مهربان وسوزناک شروع به صداکردن من میکندوخودش رالوس میکندتامن به سراغش بروم واگرقفسش راشسته باشم ودردسترس اونباشدبه محض شنیدن کلمه نکن به سرعت پیش من می آیدوسرش رازیردست من میبردمیگویدنکن ،نازکن وآرام می ایستدتامن نسبت به اوواکنش نشان دهم واورانازکنم.
جالب اینکه وقتی بامبوخوابش می آیدویامشغول استراحت ویاپرآرایی است ویامشغول غذاخوردن است ومن به سراغ اومیروم ومیخواهم اورانازکنم چندبارمحکم میگویدنکن نکن واگرمن بازهم ادامه دهم میگویدنکن بی تربیت باتوام.ویاوقتی حوصله حمام رفتن نداشته باشدویامن زودترازموعدحمام وآبتنی اورابه حمام ببرم این کلمات راتکرارمیکندونکته جالبتراینکه وقتی اوبیرون قفس است وبه سمت اشیاء خانه میرودومن عمداچیزی نمیگویم بعدازچندبارگازگرفتن وسایل ونشان ندادن واکنش ازسمت من خودش شروع به گفتن این کلمات میکند ودرنهایت به سمت قفس میرودویاپیش من می آیدتااورانوازش کنم وبااوبازی کنم.وقتی بامبودرقفس است وازرفتارش پیداست که حوصله بازی ندارداگربه طوراتفاقی به عروسک فیل وخرسش که ازسققف قفس برایش آویزان کرده ام بخوردیاهنگام پرآرایی به آنهابخورد(ویامن عمداعروسکهایش راتکان دهم)بطوریکه تکان خوردن آنهاباعث شودکه عروسک به بامبوبخوردشروع به دعواکردن باآنهامیکندوبامنقارش به آنهاضربه میزندومیگوید:نکن نکن باتوام نکن بی تربیت واینقدراین کارراادامه میدهدتاخسته شودوخودش ازکنارآنهاردشودوبه سمت دیگرقفس برودویاوقتی عروسک لاستیکی اردک ویاتوپ لاستیکی (توپک) راکه باکش لاستیکی به قفس بسته ام میکشدوصدای بوغ آن درمی آیدوآن راول میکند(ویاوقتی عروسک رازیرپایش میگیردویاباپایش نگه میدارد)وعروسک به سمت بالانمیرودباکشیدن مکررآن شروع به گفتن کلمات: بروبالا،بروبالا،باتوام بروبالا،میکندواینقدراینکا رراتکرارمیکندتااینکه عروسک به جای اولش کشیده شودوبایستد.
وقتی بامبودرخانه آزاداست وبه سمت من نمی آید،من بازدن چندبشکن وگفتن کلمه بامبوبیاتوجه اورابه سمت خودجلب میکنم بامبوبه سمت من می آیدومن اورانازمیکنم ویابااوبازی میکنم ،وقتی به اوبی محلی میکنم ونگاهش نمیکنم بادرآوردن مکررصدای بشکن وگفتن کلمه بامبوبیاوتکرارزیادکلمه بازی، توجه من راجلب میکندومن راواداربه بازی کردن ونوازش خودمیکند.
ناتسی کاسکودوست عزیزم سهیل که کاسکویی باهوش وزیباست وقتی باعروسک پلاستیکی مارخودکه ازچندجاحرکت میکندبازی میکندوسریادم اورامیچرخاندووقتی به آن آویزان میشودولیزمیخوردبه پایین می افتد به سرعت وباعصبانیت خودراجمع وجورمیکندوبه حالت راه رفتن سریع وعصبانی دوباره سراغ مارمیرودوبازدن ماروگفتن کلمات باماردعوامیکندووقتی حسابی دلش خنک میشوددوباره شروع به بازی کردن باآن میکند.
نمونه این نوع حرکات وتکرارکلمات درجای مناسب راتوسط کاسکوهای سایردوستان وآشنایان نیزبسیاردیده ام واین حرکات وتکرارکلمات درجاهای مناسب توسط کاسکوخودم وکاسکوهای دوستانم، برای اینجانب معنی جزاینکه کاسکوباشعوروهوش بالای خودآنهارادرک کرده ومیداندکه کجابایدازآنهااستفاده کندندارد.
کاسکوها برای یادگیری وفهمیدن کلمات ابتداباشرطی شدن شروع میکنندوبتدریج هرکلمه رادرست درجای صحیح بکارمیبرندکه این بهترین روش برای آموزش کلمات وحرکات وتمرین واکنش نشان دادن وجواب دادن کاسکونسبت به آنهامیباشد.
برای اینکه به کاسکوخودیاددهیدکه کلمات رابرای چه درخواستی ویابرای انجام چه کاری بگویدویانسب به چه کلمه ای چه واکنشی نشان بدهدوبتدریج معنی کلمه ومحل استفاده ازآن رادرک کندازساده ترین راههااستفاده کنیدتاهم خودتان سریعتربرای آموزش سایرکلمات وحرکات پیش برویدوبه نتیجه برسیدوهم کاسکوبتدریج وآرام آرام بتواندکلمات رانسبت به حرکات یاواکنشهاویامحل استفاده ازکلمات تجزیه وتحلیل کندوآنهارادرک کند.
البته به این نکته توجه داشته باشیدکه کاسکوبترتیب بعدازمرحله اعتمادبه صاحب خودو رام شدن ویادگیری وتکرارکلمات وسپس اعتمادتام به صاحب خودوارداین مرحله میشود.البته کاسکوتمام این کلمات وحرکات راحتی درزمانی که هنوزوحشی است ورام نشده است نیزدرذهن خودثبت میکندوبعدازاعتمادکامل به صاحبش وطی مراحل مذکورشروع به استفاده ازآنهامیکند.پس هیچگاه ازکاسکویی که هنوزرام نشده ویابه حرف نیامده ویابه صاحبش اعتمادنکرده واجازه نوازش خودتوسط صاحبش رانمیدهدانتظاراین اعمال وکلمات رانداشته باشدپس کمی صبروحوصله داشته باشیدوبادقت کاسکوراآموزش دهید.
برای مثال ازساده ترین وحیاتی ترین موردیعنی غذاوآب شروع کنید:هربارکه ظرف آب کاسکورابرمیداریدوتمیزمیکن یدودوباره پرمیکنیدکلمه تشنمه یاتشنه ام راتکرارکنیدوبعدازتمیزوپرک ردن ظرف غذای کاسکوکلمه گشنمه یاگرسنه ام(ویاهرکلمه دیگری راکه مناسب میدانید) راتکرارکنید.به تدریج ابتداشاهداین خواهیدبودکه کاسکودرزمان گرسنگی وتشنگی این کلمات راتکرارمیکندولی بتدریج خواهیددیدکه کاسکوبادیدن هرنوع خوراکی ویااستشمام بوی غذااین کلمات رامیگوید.
وقتی کاسکورابه حمام میبریدکلمه آبتنی راتکرارکنیدتاکاسکوبتدریج درک کندهروقت نیازبه آبتنی داشته باشدبایداین کلمه رابگوید.
وقتی ازدرخانه واردمیشویدباصدای بلندسلام کنیدووقتی ازخانه خارج میشویدباصدای بلندخداحافظی کنید(حتی وقتی هیچکس درخانه نیست).
وقتی تلفن یاموبایل زنگ میزندویاگوشی رادردست میگیریدابتدای مکالمات خودازچندکلمه ثابت استفاده کنید.
زمانیکه که قصدبازی باکاسکوراداریدکلمه بازی کنیم(یاهرکلمه دیگری که دوست دارید)راتکرارکنید.
وقتیکه کاسکورانازمیکنیدکلمه نازکن راتکرارکنید.
وقتی زنگ درخانه به صدادرمی آیدیاصدای درزدن می آید(ویاخودتان عمدااین کاررامیکنید)باصدای بلندکلمات کیه بفرمایید،خوش آمدیدو...راتکرارکنید.
سعی کنیدبرای آموزش کاسکوازسوتهایاجیغهاویاصدا هایی اینچنینی استفاده نکنیدچراکه کاسکوهابه دلیل نزدیک بودن آن صداهابه صدای طبیعی خوداولا،آن راخیلی سریع یادمیگیرندودوما،چون بعداازتکراراین صداتوسط صاحب خودخوشحال شدن وواکنش دادن صاحب خودرامیبینند،بعدازیادگرفت ن آن مکرراوبیش ازکلمات وجملات دیگروباصدایی بلندترازسایرصداهاازآن استفاده میکنندوآن صدارارتکرارمیکندواین کاربتدریج باعث ناراحتی وخوردشدن اعصاب صاحب کاسکوودیگران میشود.
به تدریج که کاسکوبه این کلمات وحرکات به جاوبه موقع پاسخ دادبه سراغ یاددادن سایرکارهاوکلمات وجملات موردعلاقه خودواستفاده صحیح ودرجای درست آن کلمات برویدوازهیچ نوع ابداع دریغ نکنید.مغزکاسکوبسته به هوش واستعدادشخصی کاسکوفابلیت یادگیری ودرک بسیاری ازاین مواردرا داردوبسته به اندازه هیجان زده شدن وذوق زده شدن وبیشترخوشحال شدن صاحب کاسکووبیشترواکنش نشان دادن به حرکات وکلمات گفته شده توسط کاسکواین کلمات وحرکات توسط کاسکوتکرارمیشودودرذهن اوباقی میماندوهرچقدربه این کلمات ورفتارکمترواکنش نشان دهیدکاسکوهم کمترنسبت به استفاده و انجام آن حرکات ویاگفتن کلمات ترغیب میشود.
همیشه به یادداشته باشیدکه هیچ صدایا کلمه زشتی رایادکاسکوندهیدکه هم باعث کم شدن ارزش اومیشودوهم باهربارتکرارآن صدایاکلمه نزددیگران خودتان شرمنده خواهیدشد،اگربرحسب اتفاف کاسکوکلمه یاصدای زشتی یادگرفت بابی توجهی وواکنش نشان ندادن به آن سعی کنیداین کلمه راازذهن کاسکوپاک کنید.
منبع:[Only Registered and Activated Users Can See Links. Click Here To Register...]

LinkBack URL
About LinkBacks